Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Whip-making
    An eel is caught and skinned. It is cut in strips, and left to dry for a few days, and when it is seasoned it is plaited and joined on to a stick.
  2. Déanamh Tairngí. Tá an céard seo imthighte ó cuimhne anois, ach fadó so dheineadh n daoine iad. Seo mar a deintear iad. Píosaí iarann d'fághail agus iad do chur isteach san teine, go dtí go mbíonn se dearg agus annsin é do dhéanamh díreach agus ceann nó caipín do chur orth. Annsin tá bion le cur ortha agus beidh sé críochnuighthe.
  3. Ní raibh aon geataí d'iarann ag na daoine fadó ach dheinidis geataí d'adhmaid. Cuiridis cúpla piosa d'adhmaid tréasna ar a ceile agus cuiridis le ceile iad. de tairnge. Ní raib na geataí sin mait
    Ní raibh na daoine ró saidbhir fadó agus ní raibh
    Máire Coss