Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (Maíre Ní Dhéisigh, Príomh Sráid, Béal Easa)
    Tá tobar beannaithe i bpáirc inaice na roilge i dTeampoll Maol. Ní raibh an tobar san áit sin i gcómhnuidhe acht bhí sí i bpáirch eile fé'n gCloch mór atá ann. Tháinig alán daoine go dtí an tobar fadó acht ní thagann acht cúpla daoine ann anois. Tobar Naomh Caitlín iseadh é. Tháinig cailín saidhbhear go dtí an tobar uair nuair a bhí "ceannuigh mála" ann. Do mharbhuigh sé an cailín agus ghoid sé na seóda a bhí aice. Cúpla lá in a dhiaidh sin fuair an "ceannuigh mála" bás agus do cuireadh san roilig i dTeampoll Maol é. An oidhche sin chonnaich alán daoine fíadh mór agus alán eile leis san roilig. Do thosuigh an fiadh ag briseadh uaighe an "ceannuigh mála." An lá taréis sin chuaidh na daoine isteach san roilig acht bhí corp an "cheannuigh mála" imthighthe. Ó shoin amach níor chuaidh acht cúpla daoine go dtí an tobar. Uair amháin fuair fear ó Cúl na Gréine iasg mór san tobar. Do thóg sé abhaile é agus chuir sé síos san friochtáin é. Do léim an t-iasg amach agus chuaidh sé thar n-ais go dtí an tobar. Tá an t-iasg ann fós acht tá taobh amháin de dóighthe mar do dhóghadh an taobh sin nuair do chuir an fear isteach san friochtán é.
    Mairéad Ní Dhéisigh
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo