Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean tobar i Loch Ciarán tuairm is dhá míle taobh thuaidh de Sráid. Bhí Naomh Ciarán 'na comhnuidhe ann agus bí tobairín aige in a bhaist sé a lán daoine, agus d'obruigh sé a lán Miorbuilt ann.
    Taréis a bhaís lean an comhacht céádna leis an tobar. Bhí an cáil agus an t-ainm céadna air is tá ar Nach anois. Teigeadh na daoine cuig an áit ar an 15adh Lúghnasa agus nuair teigidhís timceall na staisún geobhaidís an rud a bhí uatha.
    Teigidís cuid an áit ó na mílte míle thar timceall cos noctuighthe cun aon ruda a bhíos ag teastaíl uatha d'fhághail. Le h-imteacht aimsire tosnuigheod ar ag dul ann igcóir leigiseanna i gcóIr beithideaca agus tosnuig an tobhar ag fás. Caitidís im isteach ann agus bíodh ol is rinnce ann. D'fás caonach is ciab ann agus n'íl anois ann ach portach. Tugadh "Patron Loch Ciarán" ar an sórt guidheachant a bíodh ann.
    Eibhlín de Róiste
    Corr Lomáin, Co. Mhaigh Eo