School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. Stoca do líonadh de phrátai te agus é do chur ar an sgórnach agus béidh leigheas ar an sgórnach an lá ina dhiaidh sin.
    Leigheas i gcomhair slaighdeán.
    Fiadhtáil d'fhághail agus é do bheirbhiughadh agus annsan é do mheasgadh le siucra.
    Leigheas i gcomhair tinnis fiacail.
    Salann nó sóid d'fhághail agus é do chur isteach san fiacal tinn agus nuair a tarraingeann sé uisge ós na fiacla, imtheochaidh an phian.
  2. (no title)

Fadó ins an tseanaimsir, bhíodh na ba agus na gabhair agus gach ainmhidhe a bhí ag na daoine istigh ins na tighthe gach oidhche.

Bhí cailín agus a h-athair agus a máthair ina gcómhnuidhe I nGuirtín. Oidhche amháin chuaidh an athair agus an mháthair ar chuairt agus d'fhan an cailín sa bhaile. Bhí gach rud réidh acu, bhí an gabhair agus an bhó ceangailte le na gcuaille, agus chuaidh sí go dtí a leaba.
    Thuit sí 'na chodhladh agus tar éis tamall dhúisigh rud éigin í. Rud a bhí ag tarraingt