Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go ngoidfidis an t-airgeadh uatha cun cosc do chuir leis sin chuir siad an t-airgeadh i bfolach. Déirtear go bhfuil pota óir i gCnoc Mhór ar bhruac Loca Conn in aice le Beal Átha an Fheadha. Tá sgeach béag ag fás os cionn an phota óir.
    Cuplá céad bhliain ó shoin do dheineadar iarracht cun an airgidh d'fágháil acht nuair a bhíodar ag rómhar na talmhan do chonnaich siad ainmhidhe mór cosamhail le tarbh ag tabhairt áire do'n ór agus do rith siad abhaile agus d'fág siad an t-ór annsin. Déirtear go bhfuil pota óir i gCnoc Mhór ó shoin i leith.