School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. Bhí sean bhean ó Béal an Átha agus ní raibh méar ar bith uirthi acht croidhe na láimhe. Máire Ní Locnáin an t-ainm a bhí uirthi. Nighfeadh sí peil éadaigh nó ghlanfadh sí an teach agus bhéarfadh sí aire do na páistí nuair a bheadh muinntir an tige gnáthach. Bhíodh sí ag codladh san gclúib i chuile teach. a théigheadh sí ann. Ar lár an lae théígheadh sí amach ag iarraidh min-earraidhe beaga dí féín. Nuair a bhéarfaí déírce dí déarfadh sí: "Beannacht Dé le anam a fhág tú ar sluagh na marbh. Go dtugaidh Dia glór na bhflaitheas gá gcuid anamacha agus le anam a gnóthaigh mé beagán no móran air."
    Bhí sean bhean anall as na Baich agus thugad siad Brighid Ní Mhuibheacan uirthi. Bhíodh sí ag dul thart ó theach go teach ag iarraidh déirce agus chuile áit a thiochfadh sí bhéarfadh na daoine priostail fataí agus braon bainne agus gráine plúir le cáca a dhéanam dí féín. Bá maith an sásamh i guidhe le son an déirce bhéarfaí dí.
      1. daoine de réir aicme
    Máire Úna Nich Aodha