Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Tá a lán rudaí i dtaobh na h - aimsire ar eolas ag na sean daoine. Tá rudaí ar eolas aca fé'n ngréin, fé'n spéir, fé'n ngealaigh, fé na h - éanlaith agus rudaí sin. Bíonn an dheas ar dtús. Annsin tagann néalta móra dubha tar an spéir. Annsin tuiteann an bhaisteach go trom. Uaireannta eile cuireann an car a druim leis an teine. Sin comharta droch aimsire. Tá go leor conarta ag na h-éanlaithe freisin. Nuair a eitealann na faoilleáin go h-isheal sin comhartha fearthainne agus nuair a eitealann siad go h-árd tá stoirm ag teacht. Uaireannta nuair a bhíonn na daoine amuig ag romhar tagann sgata de míoltógaib beaga agus bíonn siad ag cur isteach ar na daoine. Ghníonn siad an obair chomh tapaidh is is féidir leo. Tá fhios aca go bhfuil droc aimsir de shórt éigin ag teacht. Bíonn fhios an mhaith ag na marnéalta mar gheall ar na comharthaí sin.
    Máire Ní Giolla Deacair
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo