Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean i bPáirc agus nuair a bhíodh droch aimsir ag teacht bíodh pian in a buinní agus bhíodh pian i ngach cnámh in a corp. Nuair a bíonn géaga móra ó'n ngréin bíonn droc aimsir ag teacht. Nuair a bhíonn fhainne thar timcheall na gealaigh sin comartha feartainne freisin. Má chímíd scanaill mhóra dhubha san spéir bíonn fhios againn go bhfuil an droc aimsir chugainn. Nuair a bhíonn bogha leac ós cionn Rinn Aine bheid an lá go dona agus nuair a bheidh bogha leac ós cionn Néifín beidh an lá go maith. Nuair a tagann na gaoileain ó'n bhfairrge sin comartha stoirme. Nuair a bhíonn an gaoth andeas ag séideadh beid fearthainn in a dhiaidh. Má bhíonn an crotach glórach ag feadgail tá an fhearthainn in gar dúinn. Nuair a bhíonn aimsir bréag ag teacht bíonn na cathaoireaca ag gíosgad. Nuair a bionn cuirmíolta amuig agus siongáin ar nós na díleann. Nuair a thagann an dubhán alla
    Caitlín Ní Oibicín
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo