Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. In aice le Caisil tá Loch Much agus deirtear go bhfuil bosca óir i bfolach ann.
    Sir Pilip Suidin a chuir ann é. Bhí eagla air go dtógfadh na locannaigh as a bpálás é agus chuir sé i bhfolac i Loch Muc é.
    Bhí fhios ag cuid de na daoine go raibh an pota óir ann agus rinne siad a lán iarrachtaí cun é d'fhághail acht teip orra. Bhí fear ar a dtugad ONéill 'san áit agus chuala sé mar geall ar an bpota óir agus chuir sé fhios ar thomadóir teacht ó Baile Atha Claith. Nuair tháinig an tomadóir chuaidh sé síos faoi'n uisge agus ní fhaca sé aon rud.
    Nuair tháinigh sé ós cionn an uisge dubhairt O Neill leis dul síos níos fuide.
    Cuaidh sé síos arís agus céard a chonnaic sé ach mada uisge ag tabhairt aire dón bpota óir. Táinigh sé aníos agus d'innis sé gach a bhfaca sé agus nárbh féidir an ciste óir d'fághail. NÍ dearnadh aon iarrachtaí eile chun é d'fhághail.
    Áine Nich Aodha
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo