Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ua Cleirigh in ann, acra féir dó baint in aon lá amáin agus dó bhí Tómás Ua Moráin in ann an rudh ceadna do deanamh. Bhí Brighid Ní Morain ó bPáirc na gCloc in ann siubhal go Croch Muire i gceitre uaire.
  2. Fear maith do’eadh Tóma o Dughda. Lá ámhain bhí sé ag iascach i loch Carrowkeribla. Tá sé ceithre míle ó Béal Átha an Féadha. Nuair a bhí sé ag iaschac chonnaic sé maighdin mara ina suidhe ar charraigh mhóir sa loch. Nuair a chonnaic sé í snámh sé go tapaidh agus rug sé uirthi. Tog sé abhaile i agus phós sé í. Cuir Tomás an cochall a bhíod ar a cosa isteach san gcruaich cóirce. Bí
    Áine Nich Aodha
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo