Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí fear in a comnuidhe in aice Caisléan an Barraig agus oidhche amháin nuair a bhí sé ag teacht abhaile ó'n aonach agus bhí cáirt aige. Bhí sé ag dul in aice lios. Nuair a bhí sé ag dul thart an lios dubhairt na sidhéoga "céard a dhéanfaimís leis." Thógadar amach as an gcáirt é agus cuireadar bata ins an cairt in a áit. Nuair a bhí an bata ag dul suas an bothar thuit se amach as an cáirt agus marbuigheadh é.
    In a dhiaidh sin bhí a bean le pósadh arí. Scaoil na sidhéoga an fear abhaile. D'óscail chéile a mhnaoi an doras. Nuair a chonnaic siad an fear rith siadh amach as an teach. An lá in a dhiaidh sin fuaidh an fhear ar Aifreann. Rith na daoine amach as an séipéal. Ceap na daoine go raibh sé
    Treasa Liath
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo