Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bhfuil pota óir i dtuisge i Loch an t-Seoid amuig in aice le Caladh. Tá sliabh in aice leis an loch sin. Lá amháin cuaid fear shíos go dtí an loch cun an óir a thógbháil. Connaic sé an pota agus é ceangailte le slabhrai. Scaoil sé na slabrai. Cuala sé gair cainnt o'n t-sléibh seo a dubairt án guth. "Carraig na mbroc agus loch an t-Seoid agus caillfí Eamonn leis an oir.
    Gaeilge
  2. Amuigh i bPollach in aice ;e Béal-Easa tá cnoc mór. Fadó bhiodh fear ar a tugadh Máirtín Mac Aodha ag tabhairt aire do chaoirigh. Gach lá geobhadh sé leath -