Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. Cistí Óir i bhFolach (ar lean)

Comhnuigim i Rinn Áine timceall mile o Béal Easa. Cuaidh fear as mo ait go Sasans uair amáin, agus do bhíodh sé ag brionglóidigh gach oidhce fe ciste óir...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sinne a chuir i bfolach annseo é."
    Roinn sé an t-ór cothrom leo agus as go bráth leis na luchramánaig annsin. Padhraich O Mórdha an t-áinm a bhí ar an bhfear.
  2. Cistí Óir i bhFolach

Tá pota óir i bhfolach i Carrowkerrible lámh le Dona na Finglais faoi charraig mhóir.

Tá pota óir i bhfolach i Carrowkerrible lámh le Dona na Finglais faoi charraig mhóir. Deirtear de reír an t-seanchais gurbh iad na Nórmanaig a chuir ann. Leath an scéal seo ar fud na h-aite. Cuaidh trúir fhear leis an potha a fhághail. Siad Micheal O Noon agus Seámus Mac Eil agus Séan Mach Éil a cuaidh ag romar an óir. Nuair sroich siad an carraigh tosuigh siad ag rómhar acht i gceann tamaillin thuite an charriag isteach agus marbhuigeadh duine acha lean an beirt eile ag rómhar go bfuair siad bás. Bhí eagla ar na daoine dul in aice
    Éamonn Ó Ruadháin
    Seantuismitheoir