Scoil: Breac-chluain (B.) (uimhir rolla 13389)

Breac-chluain, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Casaide

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear sa ceanntar seo uair agus bhí sé ag déanamh poitín i ngleann uaigneach. Nuair a bhí sé déanta aige bhí sé i lár na hoidhche agus cé tháinig isteach chuige acht fear óg. D'fhiafruigh sé dhá ghalún poitín dhe agus thug an fear dó é. Tuairim is bliadhain in a dhiaidh sin casadh an fear ceadhna leis ar an aonach. Thug an fear luach an poitín don fhear a thug dó é bliadhain roimhe sin. Marach gur thug sé an poitín uaidh an oidhche úd bheadh an fear a bhí ag iarraidh an poitín sa dún atá ar an mbaile seo againn-ne i gcomhnuidhe mar is as an dún a tháinigh sé. Thóg na sideóga é agus ní leigfeadh said abhaile é go geobhadh sé an poitín dóibh.
    Lucán Ó Ceallaigh, Breac-Cluain, Béal atha na Muice Co. Mhuigheo a dinnis an sgéal seo dhom.
    Pádhraigh O Casaide Breac-Chluain, Béal atha na Muice Co. Mhuigheo.