Scoil: Ceathrú Gabhann

Ceathrú an Ghabhann, Co. Mhaigh Eo
Brian Mac Dhuarcáin

Ar an leathanach seo

1. D'innis mo athair an sgéal seo dom. Bhí fear darbh ainm Tomás mac Ghabhann ina chómhnuide timcheall dáchad bliadhain ó shoin suas in Alt an Fhiaidh - sin baile fearainn atá suidhte ar an taobh theas de'n pharáiste seo bocht - thóla. Bhí sé pósta agus bhí clann mac aige, acht timcheall deich mbliadhna roimhe sin cailleadh a bhean, agus bhí an fear bocht fághtha leis féin. Annsin d'imthigh a chlann mac leo thar lear :go go Sasana. Bhí se ag eirghe aosta agus lag. Níor chabhruigh a chlann mac é agus bhí sé ag teacht go cruaidh air an cíos d'íoc. Faoi deiread thiar thall díbrigheadh é as a chuid talmhan, agus b'eigean dó dul isteach ins an bportach le Ait cómhnuidhe a dhéanamh, dó féin.
    Cár déin sé a theaichín acht ar droichead beag a bhí déanta os cionn srúthán do bhí ag dul tríd an bportach. Nuair a bhí an bothán
    Seán Mac an Déisigh
    Both Chomhla, Co. Mhaigh Eo