School: Ceathrú Gabhann

Ceathrú an Ghabhann, Co. Mhaigh Eo
Brian Mac Dhuarcáin

1. Aon oídhche amhain bhí beirt bhúachaillo ag dul go dtí an damhas. Bhí dhá mhála acu. Do chúaidh síád isteach míbhall-gort [?] Seosaimh Uí Sioradáin. Do chuaidh ceann acú súas ar chrann, agus do leag sé lán ubhall.
    Thainig se anúas annsin do líon síad ceann de na málaí lé ubhlaibh. Nuair do bhí an ceann eile leath líonta acú, do thuig síád gur chualadar duine ag teacht, agus d'imthígh síad chomh fada leis an sean roilig. Do chuadar isteach leis na h-ubhallait [?] a roinnt go cothrom eatorra bhí beirt bhuachaill eile ag dul go dtí an damhas. Nuair do tháinig síad chomh fada leis an sean roilig, do chualadar duine ins an roilig ag radh an ceann
    Liam Mac Amhlaigh
    An Cheathrú Ghallda, Co. Mhaigh Eo