Scoil: Ceathrú Gabhann

Ceathrú an Ghabhann, Co. Mhaigh Eo
Brian Mac Dhuarcáin

1. Timcheall céad bliadhain óshoin bhíod beirt bhuachaill ag imirt cártaí gach oidhche.
    Oidhche amháin nuair a bhíodar ag teacht abhaile chonnaicadar bordo [?] óir agus alán coinneal air agus trí cathaoireaca ann.
    Ní fhaca siad aoinne ar dtús acht táinig fear mór amach as an gcoill. Do thosuigh siad ag imirt cártaí leis an bfear mhór.
    Nuair a bhí siad ag imirt ar féadh uaire nó mar sin bhí an méid airgid do bhí acu caillte. Dubhairt siad go rachadh siad abhaile. D'féac siad thart agus chonnaic siad adhacca [?] ar an bhfear mhór agus ní raibh an bord ná na cathaoireacha ná na coinnéal ná na cártaí le feiceál agus bhí na buachaillí ina suidhe ar an talamh
    Shíl siad gurb é an diabhal do bhí ann. Dubhairt an diabhal díobh teacht arais an oidhche ina dhiaidh sin agus dubhairt siad nach dtiocfhaid siad arais go deo.
    Chuaidh na buachaillí abhaile agus chuaidh an diabhal isteach ins gcoill agus
    Seán Mac Domhnaill