Scoil: Lios Dubh (C.)

An Lios Dubh, Co. Mhaigh Eo
Áine, Bean Uí Chuinn

go láimh bféidir agus caithfidh an dara paiste toisiú airis le pee, paw agus mar sin.
    Is minic a leantar ceann sgaitíní maith seo sul a mbidh an t-ádh ag an darta páiste.
    Hide and Seek.
    B. Cluithche é seo a imrightear san Gheimreadh san bhFóghmhar. Cruinnigheann na páistí [?] agus pioctar amach beirt le dul i bfolach i dtosach. Seo mar pioctar amach iad-:
    Deireann duine amháín an rann seo foc [?] aghaidh gach duine. Ina, deena, dina deo, catch a nigger by the toe. If he screeches let him go Ina deena dina doe. Seo ra[nn eile]: Two and two a two penny loaf two and two is out. Cébí duine a thuitfeas an focal "out" nó "doe" air caithfidh sé seasamh amach an gcómhludar. Deirtear an rann airís leis sara duine a fhágail amach.
    Nuair atá an beirt fáighte amach tóg an beirt áit le dul i bhfolach ann agus tug dún ar an áit sin. Nuair atá a péire
    Teangacha
    Rita Brennan