Scoil: Tón Ruadh (uimhir rolla 12809)

An Tóin Rua, Co. Mhaigh Eo
Máirtín Ó Giobaláin

Ar an leathanach seo

1. Sé Tónruadh an t-ainm atá ar an mbailefearann in a bhfuil mise in mo chómhnaidhe. Tá sé suidhte ar an mbóthar idir Baile Cathail agus Baile an Bhóta.
    Baile deas i seadh Tonruadh. Tá talamh bog an acht ins an Samhradh bíonn na portaigh deas. Tá timcheall deich nó a haon déag tighthe ann.
    Fuair Tónruadh a ainm ó nádúr na h-ithearach atá ann. Tá sé ruadh. Tá dhá bhailefearann cómhgarach le n-a chéile. Tá ceann aca thuas ar ardán agus tugtar Bárr Ruadh air. An ceann atá thíos faoi san isleán tugtar Tónruadh air. Ó’n ithir dearg atá ionnta a fuair an dá bhailefearann seo a n-ainmeacha. Deirtear le gach duine áiteamhail gur ab é sin an cíall ceart ata le Tónruadh.
    An t-ainm sgoile a cuireadh ar chloich dáta na sgoile, “Tamhain Ruaidh”, ní’l sé ceart. Sé tamhain áit bog. Mar gheall ar go bhfuil talamh bog taobh thuaidh agus taobh thíar de’n sgoil chuir cigire an t-ainm Tamhain uirthí ach ní’l sé ceart. Rud eile níor sgríobhadh no leitrigheadh an t-ainm ar chloic dáta na sgoile go ceart.
    Máire Ní Searraigh
    Baile an tSeadaire, Co. Mhaigh Eo