Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Sean-líosanna.
    D'innis mo athair sgéalta dom faoi liosanna a bhí thart ar mo bhaile. Dubhairt sé nach raibh talamh ag na daoine fadó agus bhí saidíurí ag troid san tir agus bhí áiteanna aca amhuigh ins na páirceanna in a chomhnuigheadar agus nuair geobhadh duine aca bás cuireadh annsin é. Bhí crainnte beaga ag fás thart orra agus bhí ainm ag na sean-daoine ar gach ceann aca. Fadó ní féidir le na daoine dul isteach ann mar bhí éagla orra riomh na saidiúirí agus ní maith leabhrha bheadh ag dul thar an áit seo san oidhche.
    Nuair fuair na féilméara an talamh do chuireadar claidhe thart ar gach líos agus ní chuirfeadh rud ar bith isteach ann.
    Bhí faitchíos orra rud ar bith
    Pádhraic Ó Gothruigh