Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

Ar an leathanach seo

1. Tuairimh is céad bhliadain ó shion ní raibh sgoileanna naisúinta san tír ach bhíodh sgoil amhuig fao'n aer agus i sgiobóil ag na muinnteóirí.
    Lé linn na Bpían- Dligthe in-Éireann ní raibh sgoileanna ar bith ach na sgoileanna sin ach do chonghbhuigheadar an t-oideachas i rith na bliadanta úd. I Mbaile ar bith a mbead fear múinnte agus eolas maith aige ar oideachas thosuigheadh sé a' muineadh sgoláirí i gclais nó in áit ar bith eile a beadh fosgadh ann.
    Dubhairt nó mhathair liom go ndeachaidh a sean-mhathair chuig sgoil i sgiobhól agus d'fhoglain sí na ceachteanna seo, sgriobhnóracht, léigheadh, agus litrideacht. Bhí sgoil eile in Gráinn agus mhuinfeadh an muinnteóir sin i sgioból agus gabhfeadh sé bíad is lóistín ó mhuinntir an bhaile ar fhad a bhíod sé annsin.
    Úaireannta bhíod spiodóirí a' gabhail thart agus abairidís dó na sasanaigh an áit a bhíod sgoil agus bhíod ar na muinnteoírí dul i bfoglach.
        1. foirgnimh
    Máirghéad Ní Róiste