Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. San t-sean saoghal ní raibh cosamhlact ar ná scóileanna mar atá faoi latháir.
    Is minic a chuala mé mo sean athair a rádh go raibh bothán beag i dtaoibh thiar dé bhaile ná stócach agus gurb é sin an áit a chuaidh a athair ar sgoil. Dubhairt sé nach raibh san mbothán sin acht chupla suidhechan agus bord agus nach raibh teine ann chor ar bith. Níor fhógluimheadar acht an teagas críosta agus áireamh agus léighteoireact. Ní raibh biadh lé fághail aca ar feadh an lae act piósa arain mín choirce a thiubharfhad siad leobhtha in a bpocaí. Bhí tuairim is seachtmadh sgoláirí ag dul chuig an sgoil sin mar ní raibh ná sgóileanna go fairsing ar fud ná tíre agus bhí eolas ag teastáil ó ná daoine.
        1. foirgnimh
    Sorcha Ní Fhathaigh