Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Liosanna
    Bhíodh go leor lé rádh ag na sean daoine fá liosanna. Deireadh siad gur tháinig daoine fíochmhara go h-Éirinn fadó agus bhí síad ag troid in aighidh na h-Éireannaigh.
    Do mharbhuigheadar go leor daoine agus na h-áireanna a cuireadh iad tugtar liosanna orra. Dinnis mo athair sgéal dom fá lios a bhí in a bhaile dhúchais. Bhí sídheóga annsin agus gach oidhche bhíodh solas ann go dtí cúig a chlogh ar maidin agus bhíodh na sídeóga ag damhsadh agus ag áranáidheach.
    Oidhche áirithe bhí fear óg ag teacht abhaile ó cúairtéaracht agus nuair bhí sé ag dul thar an lios do chuala sé torann mhór ar a chúl.
    D'fhéach sé thart agus céard do chonnaic sé acht fear beag agus cóta bán is caipin dearg air. Bhí fhios ag an bhfear óg gur fear sídhe a bhí ann.
    Seosaimhín Ní Fhlaitle
    Corr na Ceárta, Co. Mhaigh Eo