Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Sean Liosanna.
    Is beag baile ar fud na tíre nach bhfuil lios ann ach ámhain in mo bhaile fhéin.
    Deireadh na sean daoine gurb iad na lochlannaigh an chuid is mó de na liosanna ará san tír chun iad fhéin do chosaint.
    Dinnis mo mhathair sgéal dom faoi lios a bhí in a bhaile dhuchais. Cruth criunn a bhí air agus bhí claidhe mór láidir thart air. Ní treabhtar is ní cuirtear rud ar bith ann mor. Dubhairt na sean daoine go raibh sidheoga go fairsing san lios agus nach bhfásad rud ar bith ann mar gheall ar sin.
    Oidhche ámhain bhí fear ag teacht o cuairtéaracht agus nuair bhí sé ag dul thar an lios chuala sé ceol agus thóg se a croidhe leis sin isteach leis sa lios agus bhí na sidheóga annsin in a gceadtha cuid aca ag damhsa agus cuid eile ag seinm ceoil.
    Bhí an fear annsin leabhtha cead bliadhan agus shíl a mhuinntir go raibh sé caillthe le fíada an lá. Sa deireadh déirigh se ealadh uatha
    Nóra Ní Eoghain
    Baile Uí Chillín, Co. Mhaigh Eo