Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo

1. Liosanna
    Tá lios ingar dom agus níl áit i bfoisgeacht
    fiche míle uaidh níos uaignighe na é.
    Ta claidhe thart timcheall air agus ar an dtaobh istigh de'n chlaidhe tá banc cré.
    I gcoirnéal na páirce tá cloch mhór agus cros gearrtha air. Nuair a bí an tír seo creachta leis na danair bí cath eatorra fein agus na h- Éireannaigh. Marbhuigeadh a lán danaoir agus chuir a gcomradaí fa'n gcloch iad agus gearr siad an cros ar an gcloch.
    Bionn fairtchíos mhór ar dhaoine a dhul thar an lios seo i ar na h-oidhche mar cúpla bliadhain ó shion bhí buachaillí ag fiadhac ar choiníní i meadhon oidhche agus chas sluaigh marcuigh leo ag an ngeata. Ta bearna mhór sa chlaidhe agus fadó bhí teach annsin agus bean agus a h-inghín ina gcómhnaide ann. Bhí an cailín ag sgaradh aoiligh lá san lios agus tháinig sineán mór. Seideadh chuig troigh déag san aer í agus thuit sí ar a caol a droma ar an talamh. Gortuigheadh chomh mór sin í nach
    Sighle Ní Threinnseach
    An Feadh Mór, Co. Mhaigh Eo