Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

Ar an leathanach seo

1. Is iomda lios ata san gceanntar seo agus tá sean - sgealta go fairsing imbéal na sean-daoine futha agus faoi sídeoga is mó atá na sgealta sin.
    Timceall is míle uaim tá lios agus adeirfead na sean daoine gur chomhnuide na daoine-maithe ann.
    Ta fál tuigh timcheall air agus tá cnocaí beaga de-chlocaí annseo is annsiud ann agus deirtear go raibh tighthe ins an áít sin fadó agus gur mharbhuig creacadóirí éigin na daoine a ba leo na tighthe agus leagadar agus mhilleadar iad.
    Bhí sean-fhear ina chomhnuide acar gearr ón lios seo agus bhí fear bé bhaint san lios agus an lá seo chuaidh sé amach agus thug sé a chorrán leis.
    Bhí sé a' baint is a baint irith an lae agus faoi dheireadh deirigh sé tuirseach agus shuidhe sé ar (caran) carnán cloch le' na lón a ithe agus niorbh fhada go raibh sé ina chnap codhlata.
    Nuair a dhuisigh sé niorbh fheidir
    Mairéad Ní Róiste