Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Tá sean-ainm ar gach páirc is gort. Cnoch is abhann in no bhaile agus seo cuidh dhiobhta.
    Ta cnoch i bfeilm mo athar agus tugthar cnoch na coille ar an áit sin mar gheall go bhfuil a lán crainnthe is sgeacha beagha ag fás air agus is dócha go raibh coill ag fás annsin fadó.
    Tá ceann eile agus an t-ainm atá uirrí an fórt agus an fá atá an t-ainm sin ar an bpáirch deir na sean-daoine go raibh sean-baile nó séan-reilg annsin fadó agus go bhfuil a lán daoine curtha annsin agus tá rian an sean chlaidhe a bhí thart thimcheall uirrí annsin fós.
    Tá chnoc eile agus tugthar chnoch an muilinn mar bhí muileann beagh ag bun an chnuic agus ta riain ar na h-áite a raibh an muileann annsin fós.
    Ta tobar agus an t-ainm ata uirrí tobar Eoin mar tá sé i bpáirc fear darbh ainm do Eoin agus sin é an fá a tughadh an t-ainm sin air.
    Tá tobar eile in aiche mo thíge agus
    Brighid Ní Mhainnín