Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Áit-Ainmneacha.
    San t-sean aimsir bhíod ainm ar gach pháirc is portach agus sruthán san bhpáraiste agus do ghlaodach na daoine a ainm féin do gach áit agus maireann cuidh de na h-ainmneacha ar fud na tíre go fóill.
    Tá ainmneacha deasa ar chuid de na páirceanna i mbhaile sagainne agus is seo cuidh díobhta.
    Tá páirc agus tughtar an lochán air mar tá loch beag suidhthe in a lár agus bíonn uisge ann ó cheann ceann na bliadna agus is úaiseadach an rud é do beithidhigh.
    Tá ceann eile ar a dtughtar Cnoch an Mhuileann mar na céadta bliadhain ó shoín bhí mhuileann arbhair ag bun na chnuic, tá sruthán ag rit anuas an cnuch agus deirthear gurbh é an sruthán sin a chas agus a d'oibruigh an muileann sin fadó.
    Tá gort ar chul mo thige agus seo é an t-ainm a thughas muinntir an bhaile uirrí, Gort Dubh mar tá créafóg dubh
    An Lios Dubh, Co. Mhaigh Eo
    Síghle Ní Mhainnín