Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. An Leipreachán.
    Fadó agus is fad ó bhí. Bhí fear darbh ainm dó Séamus Ruad in a chómhnaidhe i mBaile sa gaine agus bhí suil mór san ór aige .
    Oidhche amháin bhí sé ag teacht abhaile tar éis beirt ag cúairtearacht agus chúala sé torann mar bheadh duine eicint ag cur caoibhín ar bhróig.
    Bhreathnaigh sé thart agus céard d'fheicfheadh sé acht firín beag a raibh cóta dearg air agus é in a shuidhe fá chrann agus é ag cuir deis ar bhróig. Chuaidh sé ar chill an leipreacháin agus rug sé greim air. Choinnigh sé a shúile air mhar chuimhnigh sé go ndubhairt a shean - mháthair leis mura bheadh sé ag féachaint air a gcomhnaide go ní imthéochadh sé as amharc.
    'A ghadhuidhe' ars' an fear, 'innis dom cá bhfuil na crocaí óir atá agat no marbhóchaidh mé thú ar an bpuinnte.
    'Tá croca óir curtha fain bhláth buidhe sin ós comhair' ars' an leipreachán agus bíodh sé agat ma's féidir leat é fhágail.
    Sgaoil an fear é agus ruch sé ins na
    Sighle Ní Threinnseach