Scoil: Gort an tSiúrdáin (uimhir rolla 14534)

Gort Mhic Shiurdáin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Módhráin

Ar an leathanach seo

1. Naomh Feichín do bunadh Cunga. Rugadh é san séamhadh aois ag Mainistir na Buaile i gCo. Rosa Comáin. Táinigh sé go Cunga agus chuir sé mainistir ar bun ann ins an píosa talmhan cúmhang idir abainn na Cunga agus Loch Measga. Ón lá sin í leith tugadh Cúmhanga nó Cunga ar an áit. Do cómhnuidhe Ruaidhre Ó Concubhair an árd rí deireannach a bhí ar Éirinn dá bhliadhain déag ins an mainistir sin. Fuair sé bás í gCunga agus cuireadh é ann. Tar éis a bheith naoi mbliadhna curtha í gCunga tógadh a chorp go Cluain Mhic Nois agus cuireadh annsin é. Deirtear gur cuireadh é féin agus a bheirt inghean ag bun an altóra de séipéal Cunga. Nuair a bhí na manaigh in a gcómhnuidhe i nCunga do théigheadh an abbot agus cuid de na manaigh go áit speisíalta sa mbóthar le t-socraide
    Íde Ní Oileán
    Cill Chiaráin, Co. Mhaigh Eo