School: Gort an tSiúrdáin (roll number 14534)

Gort Mhic Shiurdáin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Módhráin

1. Tá cnoc mór in aice an áit seo agus Cnoc An Teinntrighe tugtar air. Tá pota mór óir í bhfolach ann agus cloch mór leathain ós cionn. Bhí brionglóid ag Tomás Ó Conchubhair go raibh an pota ann. Déirigh sé san oidhche agus chuaidh sé go dtí an cnoc. Rinne sé poll mór sa cré faoi an leac. Chonnaic sé cailín isteach ann agus claidheamh in a láimh aice agus í in a suidhe ar an pota.
    Rug an fear ar an claidheamh a bhí aice acht thug sí buille dó agus gearr sí a l[?]. Rith sí isteach sa cnoc agus tháinig fathach mór amach agus cú bán aige.
    Pádhraic Ó Flannabhra
    Ard Móráin, Co. Mhaigh Eo