Scoil: Gort Sceithe (uimhir rolla 13062)

Gort Sceithí, Co. Mhaigh Eo
Tomás Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí gabha in a chomhnuidhe uair amháin a tugadh "gabha an Díogh" air. Ní raibh ré i ndon cruidhte a chur faoi capaill cor ar bith. Tháinig fear go dtí an ceardha lá amháin agus d'iarr sé air an teallach a thabhairt dó ar feadh cúpla nóiméad. Chuaidh an fear amach agus ghearr sé na ceithre cosa de chapall agus do chuir sé ceithre crúidhte ortha. Annsin chuaidh sé agus do chuir sé na cosa faoin an gcapall arís agus bhí an capall chomh maith is do bhí sé ariamh.
    An lá céadna chuaidh gabha an díogh amach agus bhain sé na cosa de capall a bhí aige. Chuir sé crúidhte ortha acht nuair chuaidh sé amach ní raibh sé ábalta na cosa a chur air arís.
    An lá in a dhiaidh sin tháinig an fear céadna arís agus capall agus sean-bhean agus cailín
    AT0753: Christ and the Smith