Scoil: Baile na nGarraidhthe (uimhir rolla 13618)

Baile Mhic Fhearaígh, Co. Mhaigh Eo
T. Ó Tuairisc

Ar an leathanach seo

1. Tá lios i radharc na sgoile seo. Ta sé suidhte ar bhárr Cnoc na Drimna agus sin é an caoi a bhfuair sé a ainm. Ta bannc cré ann agus fal fásta ar an gcró. Déanamh cruinn atá air ta poll in aice le, acht ta sé dúnta anois. Rómhadh an talamh sin uair amháin acht ní raibh aon rud curtha ann.
    Sgéal ata í mbéalaibh na ndaoine faoi:
    Aon oidhhe dubh, dorcha bhí bean ag cos aidheacht dhí féin agus ag dul thar áit fothna dorcha, amhain dí chonnaic sí teine no solus ag éirighe as an áit nó i ngar dó.
    Sheas sí agus d'fheach sí agus ba é an caoí ceadhna é. Thug sé an bhóthar abhaile uirrí go deifireach agus bhí faitchíos uirrí
    Caitlín Ní Cheallaigh
    Cnoc na Droimne, Co. Mhaigh Eo