Scoil: Baile na nGarraidhthe (uimhir rolla 13618)

Baile Mhic Fhearaígh, Co. Mhaigh Eo
T. Ó Tuairisc

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ithe acú do shuidheadar síos thar timpheall teine* bhéagh mhóna cun na cleasanna seo leanas a dhéanamh. Do chuireadar an tsuim ag déanamh cleasanna agus go mór mhór ag déanamh pictúirí sa téine*. "Innseochaidh mé dhuit faoí an caoí a ndéanfadh na pichtiure san teine*"
    Pichtuíre san teine.
    Seo é an caoí a dhéanann siad é. Nuair a mbíodh teine* breágh acú, agus iad ag suidhe compórdamhach thar timcheall í. Do bhíodh siad ag féachaint go géar isteach san eine*. Uaireannta d'feicfead siad ceann muice, ó fear mór agus dá cheann air. Da chaitheadar an oidhche (sin) mar sin go mbíodh sé tuairim is a haon déag a chlog nó mar sin. Rachadh siad a bhaile ansin agus do bíodh brón orraibh na cleasanna a fághail.
  2. Seo é an caoí a dhéanann siad é. Nuair a mbíodh teine breágh acú, agus iad ag suidhe compórdamhach thar timcheall í. Do bhíodh siad ag féachaint go géar isteach san teine. Uaireannta d'feicfead siad ceann muice, nó fear mór agus dhá cheann air. Da chaitheadar an oidhche (sin) mar sin go mbíodh sé tuairim is a
    h aon déag a chlog nó mar sin. Rachadh siad abhaile ansin agus do bíodh brón orraibh na cleasanna a fághail.
    Caitlín Ní Shioradáin
    Cnoc na Droimne, Co. Mhaigh Eo