Scoil: Baile na nGarraidhthe (uimhir rolla 13618)

Baile Mhic Fhearaígh, Co. Mhaigh Eo
T. Ó Tuairisc

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuighthe in aice na háite seo. Tugtar Tobar Lughna air. Tá sé suidhte i gCriogán. Tugtar an tainm sin air mar bhí mairnéalach naomhtha a dhul tharr le Naomh Phadraic agus do bheannuigh sé an tobar úd. Bhí sé a'guidhe sa'n áit sin freisn.Tá trí nó ceithre crainnte fasta thart ar an dtobar. Tá scréam beaga a' rith uaidh ó thuaidh tré na páirceanna is na coillte go dtagann sé amach ag an droichid i ndún na géaga. Ritheann sí léi faoin mbóthar go dtéigheann sí go loch Ceara faoin mbóthar aríst.
    Tá reilg do pháiste óga ann anois. Deirtear go bhfuil fear fástaicua (curtha) a báitheadh san bpartach currtha ann. Tá alán páistí curtha ann. Tháinig na sagairt as ár bParóisde cuig an áit sin cúpla bhlían ó shoin mar deirtear go raibh cainnt faoi an tobar sin ins
    Caitlín Ní Cheallaigh
    Cnoc na Droimne, Co. Mhaigh Eo