Scoil: Loch Measca

Cathair Roibeird, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí na h-éanacha bochta ar na crannaibh agus iad fuar caillte leis an sioc. Thosuigh smólach ag portaoíl, "Faoi chrann cuilinn! Faoi chrann cuilinn! Baineadh geit as Máirín. "Nach aisteach é sin" ars sise, "cainnt a bheith ag an ean." Do ghlaoidh an colm ó bhárr crann daraigh. "Giota beag eile siar an bothar."
    "Ó a Mhuire mháthair! nach iontach é sin," arsa Máirín.
    "Cloch mhór dubh! Cloch mhór dubh," ars an dreóilín i gcogar léi.
    D'imthigh Máirín ar nós na gaoithe. Bhí spideóigín ag imtheacht roimpe i gcomhnuidhe. Tháinig sí go dtí an crann agus annsin ós a comhair bhí an chloch mhór dhubh. Chorruigh sí an cloch. Chonnaic sí mála beag in a luighe faoi an gcloich. D'oscail sí an mála: bhí sé lán le seóda uaisle, pearlaí, diamaití agus saiféirí gorma. Chaith sí an ciseán éadaigh uaithe agus rit sí abhaile.
    "Ó a mhathair a chroidhe, beidh an droch-saoghal imthighthe. Ní bheimid bocht go deo deo arís."
    "Buidheachas le Dia, a leinbh. Is dócha gur Aingeal ó na Flaitheas an sean-cheannuidhe," ars an mháthair agus d'fháisg an cailín beag le n-a croidhe.
    Peig Ní Laighnighe
    Cill Odhar, Co. Mhaigh Eo