Scoil: Loch Measca

Cathair Roibeird, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. An t-Iasc mór.
    Bhí amadán ann uair amháin agus níor bhféidir leis aon obair a dhéanamh. Chaitheadh sé gach lá ag fiadhach coinín nó ag iasgaireacht i Loch Measga. Bhí slat breágh iasgaigh aige agus is minic a ghabhadh sé bric mhóra ins an loch.
    Lá amháin nuair bhí sé ag iascaireacht ghabh sé bradán mór agus thug sé leis abhaile é agus bród an-mhór air. D'itheadar an bradán agus mholadar an t-iascaire go mór.
    Cúpla lá in a dhiaidh sin nuair do bhí an t-amadán ag dul ag iascaireacht arís casadh iascaire eile air, agus d'fhiafruigh dhe an raibh an bradán a ghabh sé an-mhór.
    "O," ars an t-amadán, "nuair tharraing mé amach as an uisce é do thuit an t-uisce troigh san loch."
    Mícheál Ó Cillín
    Baile na Móna, Co. Mhaigh Eo
    Seán Ó Murchadha
    Ní fios
    22
    Cill Odhar, Co. Mhaigh Eo
  2. Sgéal.
    Nuair do bhí Iúdas ag teach [!] ar ais tar éis ár Slánuightheóir do dhíol chuaidh sé isteach i dteach áirithe. Bí teine mhór ann agus coileach ag fiuchadh i bpota ós a cionn.
    D'iarr fear-an-tighe ar Iúdas an raibh ár Slánuightheóir marbh. Dubhairt Iúdas go raibh sé chomh marbh leis an gcoileach a bhí ins an bpota.
    Ar an bpoinnte boise d'éirigh an coileach amach as an bpota, sheas sé ar an urlár, agus ghlaoidh sé amach ós árd, "Mac na hOighe slán."
    Tháinig faitchios ar Iúdas, rith sé amach, fuair sé téad agus chroch sé é féin.