Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

Leis sin d'imthigh Geilis abhaile agus níor chodail sé néall an oidhche sin.
    Maidin lá ar na mhárach bhí sé in a shuidhe go moch. Chuaidh sé amach agus fuair sé an luibh agus thug sé isteach é. D'fhuich sé é agus d'ól sé braon beag de le féachaint cé'n sórt blais a bhí air. Chodail sé lá agus oidhche leis. Nuair a dhuisigh sé thug sé an deoch go dtí teach an tsagairt. Do thug sé lán cúpla cpúnóg de don mnaoi óg. Chodail sí ar feadh láe agus oidhche, Nuair a dhúisigh sí shuidh sí suad sa leabaidh agus thosuigh sí ag breathní thart. Chuaidh an sagart anonn chuici agus ar seisean léi i bFainncis "Ar chodail ta go maith, a Mháire?" "Chodluigheas, go raibh maith agat," ar sise.
    D'fhiafruigh sí de annsin cá raibh sí agus céard a thug ann í. D'innis an sagart dí tríd síos an sgéal go léir. Dubhairt sise go gcaithfeadh sí dul thar n-ais go dtí a muinntear mar bhéadh siad in an-chaoi gan í.
    Ní raibh aon airgead aicí acht bhí búclaí óra in a bróga, fainní óra ar a cluasa, uaireadóir óir aici agus a lán seoda luachmhara eile de óir aici. Dhíol an sagart iad go leir
    Eibhlín Ní Mheith
    Ainmneacha eile