Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

Nuair d'éirigh sé ar maidin bhí an girrfiadh ar an mbord i gcomhnuidhe.
    Mar gheall ar an rud a thárla an oidhche roimh ré níor mhaith leis an girrfiadh d'ithe acht bhí an croiceann ag teastáil uaidh chun é a chuir ar tiarach an asail acht bhí eagla air rud ar bith a dhéanamh leis an girrfiadh. Mar sin thug sé go dtí fear darbh ainm Páidín Ó Fhloinn é agus d'fiafruigh sé de, an girrfiadh a fheannadh dó agus dubhairt sé leis go bhféadfaidh sé an feoil a bheit aige féin.
    Nuair a bhí sé feannta go dtí a dhá chluais aige, léim an girrfiadh as a láimh. Rith sé go dtí an doras. Rug sé ar an maide a bhíodh ag coinneál an dorais fosgailte. Chaith sé é le Páidín agus bhuail sé sa tsrón é. Chuir sé fuil go talamh leis.
    Amach leis an girrfiadh sa bóthar agus dubhairt sé go ndíbreochaidh sé as Bóthar Buidhe é. Sin é an t-ainm a bhí ar an áit in a raibh Páidín Ó Fhloinn in a chomhnuidhe. D'imthigh an girrfiadh leis treasna na páirceanna nó go ndeachaidh sé isteach sa lios. Ní raibh sé sé mhí in a dhiaidh sin go mb'éigin do Pháidín agus a chlann imtheacht as Bothar Buidhe.
    Winnie Warde
    Baile Uí Ruairc, Co. Mhaigh Eo