Scoil: Sruthar (C.)

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, agus fadó a bhí. Bhí roinnt maith fiacha air., bhí an cíos le níoc aige, agus a lann earraidhe i siopaí. Do chuir sé gort maith cruithneachta dó féin. Do tháinig na daoine seo a bhí na fiacha acú air, ag iarraidh air iad d'íoc. D'iarr sé am ortha go ndíolfadh sé an cruithneacht. Nuair a bhían cruithneacht aibidh aighe do réidhrigh sé í féin lé h-aghaidh and mhargaidh. Do thóg sé cairt go Tuaim go moch ar maidin. Nuair a bhí sé in aice le Gleann Seabhac, casadh fear air, agus dubhairt sé go gceanneócadh sé an cruithneacht. Rinne sé an margadh. Do thóg sé é isteach i mbóthar mór breagh, bóthar nach bhfaca sé riamh roimhe sin.
    Nuair a chuaidh sé isteach bhí caisleán breagh roimhe, agus do thóg an fear a bhriocfeásta dó. Mar gheall go raibh sé ina shuidhe go moch an mhaidin sin, do thuit sé ina chodladh, agus níor dhúisigh sé ar feadh bliadhna. Do shíl a bhean go raibh sé caillte, agus bhí sí ag dul i bpósadh, nuair a bhí an bhlian caiththe bhí sí bocht, agus sí an t-airgead-pósadh a bhí aice chun a tabhairt don sagart, muc. Bhí faitchíos ar an sagart go mbeadh fhios ag na daoine an chaoi a d'íoc an bhean an pósadh, agus do chuir sé a buachaill i gcoinne na muice sul ar éirigh na daoine ar maidin.
    Do dhúisigh an fear a bhí imithe leis an
    Mairéad Ní Ceileacháin