Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i mBaile na Páirce uair amháin agus bhí gunna aige. Ní raibh ag an bhfear seo acht páirc bheag amháin. Gach lá théigeadh sé amach sa páirc agus nuair a bhíodh sé i lár na páirce léimeadh girrfiadh suas. An lá seo thógh sé amach amach an gunna agus chaith sé dhá úrchar leis an girrfiadh. Rinne sé é seo ar feadh seachtmhaine agus míor marbhuig sé an girrfiadh. D'innis sé an sgéal seo raon, do fhear eile. An lá ar an bháireach chuaidh an bheirt acha go dtí an pháirc. Thóg an fear éile an gunna agus chuir sé leath ..óin faoí an mbairille agus léig sé urchar leis an girrfiadh acht ní raibh sé in ann é a thógáil abhaile. An lá ar na baireac cuaid sé ann arís acht ní raibh cnámh ná píosa feóla fághtha ann.
  2. [Ce]itre cósa ag siubhal, dhá ceann, dhá cóis anuas agus dá [c]orp. Ceard é sin. Freagra. Sin fear ag marcuigheacht ar capall. [N]uair a bíonn tú ag dúl i do leabhaidh ceard é an rud deireannac a dhéanann tú. Do cósa a tógháil on urlár. Faoi an uisce os cionn an cionn an uisce agus ní buaileann sé an t-uisge [?] scaile na gealaige ar an uisge. Bolg reamhar, trí cósa agus háta. Pota.
    Domhnaill Ó Ceallaigh
    Dealgain, Co. Mhaigh Eo