Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí a lán bóithre thart ar Sruthar, Bóthar Buidhe, Bóthar Dealgain, Bóthar Áth Chinn, Bóthar Thuama agus Bóthar Cille Meadhon. Uair amháin in aice (?) ar Bhóthar Dealgain bhí sean-bhóthar ann. Bhí sé ag dul go Dreac(?). Níl an bóthar seo in úsáid anois mar tá féar ag fás ann anois. Rinneadh é san droch saoghal. Ní bhíodh na mná ag obair ar an mbóthar seo.
    Bhí áth ins an abhainn i Sruthar fadó. Áth Sruthair an t-ainm a bhí ar an áit seo. Caiple is mó a bhíodh ag na daoine an t-am sin agus théadh [?] na caiple treasna an átha.
    -Pádhraig Ó Gionnáin.
  2. There was once a man living in Brackloon by the name of Tom [?] and it was said he had a cure. There was a man living near him and he had a very bad sore and nothing could cure it. One day he went to the man who had the cure and he blessed himself and said some prayers and he shook Holy Water on it. He was getting better every day and in a week's time it was better.
      1. cleachtas an leighis
        1. infreastruchtúr poiblí
    Paddy Gannon
    Fireann
  3. Clifford an t-ainm a bhí ar an tighearna talmhan a bhí annseo fadó. Bhí (?) cuid mhaith measa ag na daoine air. Cuireadh fear amháin as a seilbh. Tomás (?) Ó h-Oisín an t-ainm a bhí ar an bhfear sin. Cuireadh as a sheilbh mar ní íocfadh sé an cíos. Bhí sé as Dealgan agus thóg daoine eile isteach é. Bhí an talamh rointe nuair a tháinig sé annseo. Bhí meas aige ar (?) na daoine. Mr. Allgy an t-ainm a bhí ar an bhfear a bhailigheadh an cíos (?) agus bhí sé as Albain a gus bhí sé in a chomhnuidhe thíos i nDealgan.