Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí sgoil ag Cathair na mBroc. Bhí sé amuigh i bpáirc. Bhíodh an máighistir ag múineadh na bpáistí amuigh faoí bhalla. Sé an t-ainm a bhí ar an máighistir Seán Mac Dhuibhir agus ní raibh sé as an áít seo. Bhí sé as Co. na Gaillimhe. Bhíodh sé ag múineadh ins na tighthe ins an oidhche. Bhí an múinteóír ag cur faoí i dteach in aice leis an áit. Ní bhíodh móran gaedhilge ar siubhal ann acht bhíodh béarla ar siubhal ann. Bhí meas aca ar an gaedhilg acht má bhéarfadh na saighdiúirí ortha agus iad ag múineadh gaedhilge mharbhóchadh siad iad. Bhíodh na páístí ag sgríobhadh le cleití. Ní raib binnse(?) ann acht bhí cúpla stóil ann. Bhí an máíghistir ann ar feadh ocht mbliana.
  2. There were many beggars living in Shrule once. At the top of the town they all used to live and that place was once called "Tinker Lane" because of all the tinkers who lived there. There was an old woman living there by the name of Breedeen Carty. She had an old house in it but she was very poor and she used to have hardly enough to eat. When she got old she used not go out much. One day no one noticed her out and the next day no one saw her out either. Men went into the old house that evening and they found her dead. Other tinkers who lived in Shrule were "Máire Beag", Pat Mohon, Mike Lavelle, and Dick Reilly. The most of those used to work with tin. They all left Shrule after that.
      1. daoine de réir aicme
        1. foirgnimh