Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Tá reilg i nDómhnach Pádhraig agus tá sean reilg eile i mBaile na Mainistreach. Ní cuirtear mórán daoine ins an reilg i mBaile na Mainistreach anois. Tá fothracha sean-Mhainistreach ann. Tá fothracha sean-Mhainistreach eile i nDómhnach Phádhraig agus tá daoine curtha istigh ann. Tá marc ag an doras agus deirtear gurb é sin an marc a d'fhág Naomh Pádhraig ann nuair a chuaidh sé ar a ghlúnnaí ann.
  2. Sé an sean-ainm Cluain Glaiseach a bhí ar Sruthar fadó. Níl fios ag aon duine an míniú a bh ar Cluain Glaiseach acht sgríobh "Ulick Burke" a bhí in a chomhnuidhe ins an teach mór ins an "Grove" leitir chuig a dhearbhráthair a bhí i gCnoc Mágha agus sgríobh sé an dáta seo uirri "Cluain Glaiseach 14th Feb. 1640" Ins an mblian 1642 bhí an chath ag an droicheadh agus tar éis sin tugadh Sruth Fuil ar an mbaile.
    Gaeilge
  3. There was once a nailer in Shrule and his name was Hughes. Each month he used to send to Galway for ten twelve foot bars of very thin iron for making nails. There was