Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Tá táillúir i Sruthar agus tá duine eile i gCorlán. Oibrigheann siad sa mbaile. Fadó theigeadh siad thart chuig na tighthe ag déanamh na h-éadaigh. Seo mar fuair an táilliúr a ainm. San am fadó ní raibh meas ar bith ag na daoine ar an tailliúir mar lá amháin rith sé ón ngandal agus bhí faith-ios a anma air roimhe. Dubhairt sé “is luachmhar an t-anam”. Bhí gach duine ag magadh faoí. An céad lá eile a lean an gandal é diompaigh sé ar ais agus rug sé greim air agus dubhairt sé “táilliúra, tailliúra, táilliúra”. Seo sean-fhocal faoí. Gach snáth fhada an táilliúra fallsa.
    Pól Ó Buadhachain
    Mairtín Ó Ceóinín