Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Tá cúigear táilliúirí ins an áit seo anois. Tá duine amháin aca i Sruthar, duine eile i gCorláin, agus ta triúr aca in Áth Chinn. Oibrigheann siad in a dtighthe féin sa mbaile. Figheadh éadaigh annseo fadó. Bhí figheadóir in Áth Cinn fadó agus Ó Catháin an t-ainm a bhí air. Bhí beirt i gCill na Manach Páidín agus Risteárd Leighléis. Bhíodh "cordorroy" bristí ag na fir. Bhí táilliúir ann uair amháin agus bhí sé ag obair i dteach amháin. Nuair a bhí an obair déanta aige chuaidh sé amach ins an céad teach eile ag obair. Sul a d'fhág sé an chéad teach ní raibh an dinnéar réidh agus nuair a chuaidh sé go dtí an dara teach bhí an dinnéar ithte aca agus idir an dá theach chaill sé a dinnéar. Bhí sé ró-chuthalach leis an dinnéar a iarraidh agus annsin chuaidh sé amach. Bhí clocha idir an dá theach agus chuaidh sé amach go dtí na clocha. Bhí sé ag casadh na gcloch thart agus chonnaic duine éicínt é. D'iarr siad de chéard a bhí uaidh agus dubhairt sé gur chaill sé a dhinnéar idir an dá theach. .Bhíodh siosúr, snáthaid, clár-leathan agus 'thimble' aca. Rinneadar na léinteacha ins na tighthe sa mbaile. Bhíodh lín éadaigh ag na daoine agus chuireadar lín ins an áit seo freisin. Bhí fear in a chomhnuidhe in aice le Baile an Rodhba agus bhíodh sé ag déanamh rot[ ]
    Seaghán Ó Gabháin
    Marcus Ó Conghaile