Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Sgoileanna cois cliadhe a tugtaoi ar na scoileanna thart ar an áit seo fadó. Bhí ceann i mBród Alla, ceann i gCeann Locha agus ceann i nGort na bPiséan. Is igh a bíodh síad ar siubhal. Bhí múinteóir i ngach ceann aca. Níl fhios agam na h-ainmneacha a bhí orra. Níorbh as an áit seo íad. Ní bhíodh sgoil ar shiubhal ins na tigthe cor ar bith. Bhíodh na múintéoirí ag cur futha i dtighe in aice na sgol. Gheibheadh siad taí agus béilí maithe uaireanta. Múineadh Gaedhilg agus áireamh agus Laidin agus beagáinín beag Béarla ionnta. (Bhí?) Gaedhilg aca, múineadh síad tré Gaedhilg agus ba mhór an mheas a bhí acha ar an Gaedhilg agus ba mhór an mheas a bhí acha ar an Gaedhilg. Bhíodh leabhair ag na paísdí. Bhí scóil ins na sgoileanna seo.
        1. foirgnimh
    Seaghán Ó Teadaire