Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Béaloideas

Ar an leathanach seo

Bhí lá pátarún i gConnamara, tuairim is fiche bliana ó shin. Bhí duine is fiche ar gach taobh . Bhíodar le beirt ag troid le fásanna fuinnséoige. Bhí sa ceann-port orthu agus bhí ceann acu óg an-mór le ingean an fir aosta. Bhí an-fearg fear óg agus an fear aosta ag caint an lá roimh an troid agus duirt sí leis, "Ná buail m'athair trom" ar sise. "Ní buail, buailfidh mé trom é agus is mé féin agus athair a buailfidh an sa céad buile. Bhuail an beirt ceannphort an dá céad buile agus cosa tosaigh an troid ar an bpoinnte. Bhíodar ag bualadh a ceile agus cruinneog ead mór daoine ag feachaint ortsa. Bhí cuid acu gonta agus cuid acu líonta le fuil. Nuair a bhí an troid críochnaithe, Shuigh na daoine a bhí ag feachaint a fir féin síos go dtí an teach ósta agus bhíodar ag damhsa ansin nó go raibh sé in am an síopa a dúnadh. Chuaidh gach duine ar bhealach féin abhaile ansin, ar mhaidin lá chuaigh an fear óg amach ar sliabh agus fuair sé capall ann, agus chuaigh sé go teach an fear aosta. "Bail ó Dhia isteach annseo". Go mbá é dhuit. "Bí an fear aosta in aice leis an teine agus é speataráailte le

Pól Ó Buadhachain
Máirtín Ó Ceóinín