School: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

1. (continued from previous page)
    ní raibh ins an mbosca acht aoileach capaill. D iarr sé o fhear an dorais cé hé an duine deireannach a díoch an cíos. Dubhairt sé "Bean Thomáis Duibh Uí Muineacháin". Dubhairt sé gur casadh na daoine maithe uirri.
  2. Bhí fear in a chomhnuidhe ins an sean-chaisleán i Sruthar. Bhí a lán colúir aige agus gach lá leig sé amach na colúir le bheith ag eitilt agus chuaidh na colúir go dtí an chnoch se [?] agus luigheadar ann. Fuair an cnoch a ainm ó sin. Cnoch na Colúir. Tá an cnoch seo ar cúl Sruthar.
  3. The monks who built the abby at Ross were going to build it at Moyne but doves came and flew over the monks. They took a straw in their mouth and left it at Ross. that was a sign that the monks were not to build it at Moyne and they built it at Ross.
    2. am
    Tomás Ó Cnámhtáin