Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ní raibh ins an mbosca acht aoileach capaill. D iarr sé o fhear an dorais cé hé an duine deireannach a díoch an cíos. Dubhairt sé "Bean Thomáis Duibh Uí Muineacháin". Dubhairt sé gur casadh na daoine maithe uirri.
  2. Bhí fear in a chomhnuidhe ins an sean-chaisleán i Sruthar. Bhí a lán colúir aige agus gach lá leig sé amach na colúir le bheith ag eitilt agus chuaidh na colúir go dtí an chnoch se [?] agus luigheadar ann. Fuair an cnoch a ainm ó sin. Cnoch na Colúir. Tá an cnoch seo ar cúl Sruthar.
    2. am
    Tomás Ó Cnámhtáin
    Fireann
  3. The monks who built the abby at Ross were going to build it at Moyne but doves came and flew over the monks. They took a straw in their mouth and left it at Ross. that was a sign that the monks were not to build it at Moyne and they built it at Ross.